Kuchnia

przetwory

Cukinie w chili i czosnku na zimę
Składniki:
2 kg cukinii
1-2 łyżeczek chilli w proszku
4 łyżki soli
1 szklanka cukru
1,5 szklanki octu 10%
1⁄4 szklanki oleju
1 główka czosnku
surowa papryczka chili
Jeśli macie przerośnięte cukinie, tak jak ja, to najlepiej obrać je ze skóry i wydrążyć środki z nasionami. Jeśli macie małe cukinie, można zostawić skórę i pokroić je np w talarki.
Ja miałam moje przerośnięte cukinie z ogródka, obrałam je wydrążyła środki i pokroiłam w słupki.
Pokrojone cukinie wkładamy do miski, zasypujemy solą, pokrojonym czosnkiem i chili, zostawiamy na 1-2 godziny, jeśli młode cukinie to godzinę, jeśli przerośnięte to 2 godziny.

Po tym czasie cukinia się zmorzy, puści sok.

Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier i olej. Wszystko musimy zagotować cały czas mieszając aby cukier się rozpuścił i wyłączyć palnik.

Gorącą zalewę wlewamy do cukinii, mieszamy i próbujemy czy jest dla nas odpowiednio ostre, nam wystarczy płaska łyżeczka na 2 kg cukinii. Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy dodajcie więcej chili.

Cukinie przekładamy do słoików, upychamy ile się da, dla efektu wizualnego dodajemy pokrojoną chili, zalewamy zalewą, która zostanie w misce i pasteryzujemy słoiki przez 5-10 minut na średnim ogniu od momentu zagotowania się wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation