Kuchnia

Coffee

Sheridan's

Składniki: (na jedną butelkę)
- 1 puszka gotowej masy krówkowej (533 g)*
- 1 szklanka mleka skondensowanego (niesłodzonego)
- 200 ml wódki**
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej***

Wykonanie:
Mleczko skondensowane podgrzewamy w małym garnuszku, następnie wsypujemy kawę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do wysokiego garnka lub miski przekładamy masę krówkową, dolewamy kawowe mleczko, na końcu wódkę stopniowo sprawdzając smak i decydując czy starczy, czy chcemy ostrzejszy likier ;) Gdy wszystko dokładnie zmiksujemy, przelewamy do buteleczki, lub ładnego flakonika i odstawiamy na kilka dni, aby się przegryzło.

*można oczywiście przyrządzić taką masę samemu gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego przez 2 godziny w głębokim garnku z wodą, ciągle ją uzupełniając, aby puszka nie wystawała ponad poziom wody, w przeciwnym razie będziemy mieli dużą eksplozję i krówkę na suficie i całych meblach ;) Uważam jednak, że lepiej kupić gotową - jest to oszczędność czasu i pieniędzy.

**200 ml to ilość minimalna. Podobno dla innych jest on średnio mocny, dla mnie wystarczający. Jeśli lubicie mocniejsze likiery śmiało możecie dodać więcej (nawet do 400-500 ml), wystarczy dolewać partiami i kosztować.

***Dla osób, które bardzo lubią smak kawy, będzie to ilość wystarczająca, choć ja czasem dosypuję więcej ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation