Kuchnia

Kuchnia

Pasta na kanaki z pieczonej dyni i fety Składniki:
ok. jedna mała dynia najlepiej hokkaido
2 łyżki oliwy
140 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki chilli
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka oleju z pestek dyni(do smaku-opcjonalnie)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynie kroimy na pół wydrążamy pestki i miękki miąższ ,kroimy na kawałki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą,pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min (do miękkości).
Dynię po wystudzeniu łyżką oddzielamy od skórki (skórkę wyrzucamy) i dajemy do blendera (u mnie wyszła szklanka tego dyniowego puree),dodajemy ser feta,posiekany czosnek ,papryczkę i bazylię olej z pestek dyni i sok z cytryny -miksujemy wszystko razem na gładką masę-jak by było za gęste to można dodać jeszcze odrobinę oliwy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe!
Przechowujemy w lodówce do ok 4 dni.
Smacznego!!
Rada:możecie pominąć papryczkę chilli jak lubicie bardziej łagodne smaki,lub dodać odrobinę sproszkowanej;
dynię możecie również użyć inną tylko zachowajcie proporcje które są na 1 szklankę gotowego puree z dyni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation