Kuchnia

Przepisy

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie to przystawka sezonowa. Z racji tego, że teraz bez problemu możemy dostać świeże kurki, warto spróbować je w tej wersji. Poza sezonem szukajcie mrożonych kurek. Jednak mają one jedną wadę. Czasami są lekko gorzkawe.

Goryczki pozbywamy się obgotowując je w mieszance wody i mleka. Do świeżych kurek wystarczy dodać odrobinę miodu. Podkreśleniem ich grzybowego smaku zajmie się sos sojowy - polecam.

Składniki:
300 g kurek
300 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
sok z cytryny
miód
2 łyżki sosu sojowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
tymianek
masło
Przepis
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia grzybów. Można je zamoczyć w wodzie, aby cięższe brudy poszły na dno. Jednak igliwie trzeba już ręcznie zdejmować. Starsze grzyby obgotowujemy w mieszance wody i mleka, aby pozbyć się goryczki.



Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy drobno posiekaną cebulę. Szklimy ją i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Od razu wsypujemy także grzyby.

Przesmażamy je 5 minut, po czym doprawiamy tymiankiem, sokiem z cytryny, odrobiną miodu, solą, pieprzem i sosem sojowym. Po 30 sekundach wlewamy śmietankę. Dusimy całość ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.

Na sam koniec posypujemy danie drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation