Kuchnia

Słodkości

Ciasto z dynią Hokkaido, ananasem i limonkową polewą

300 g mąki
3 jajka
1 nieduża marchewka drobno starta
150 ml oleju z orzechów ziemnych*
około 200 g dyni drobno startej
szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
3-4 plastry ananasa
50 g orzechów włoskich
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej ciągle miksując. Dodać marchewkę, dynie i drobno pokrojonego ananasa. Wsypać mąkę z proszkiem i sodą, cynamon i orzechy. Masę wlać do formy i piec przez godzinę w 170 stopniach. Po wystudzeniu na ciasto wylać polewę.

Limonkowa polewa
100 g masła
100 g serka kremowego
50 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
2 łyżki soku z limonki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia. Masło z serkiem zmiksować, dodać wystudzoną czekoladę i sok z limonki. Jeśli polewa będzie za mało słodka dodać cukier puder

*można zastąpić olejem roślinnym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation