Kuchnia

Kuchnia szwajcarska

Rösti (szwajcarski placek ziemniaczany) – Bullio
Składniki:

500 g ziemniaków
1 mała cebula
sól
pieprz
ok. 2 łyżeczek masła
olej do smażenia

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę posiekać w dość grubą kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Wymieszać z ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Na jednego placka smażonego na małej patelni używałam niepełną łyżeczkę masła i niepełną łyżkę oleju.

Placki smażyć na mocno rumiany kolor. Po usmażeniu z jednej strony, zsunąć na talerz, a następnie obrócić razem z talerzem i zrzucić na patelnię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation