Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

500g ugotowanych lub upieczonych buraków
40g mieszanych orzechów
250g masła
400g ciemnej czekolady o zawartości kakao min. 70%
50g drobnego cukru
50g cukru z prawdziwą wanilią
6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
100 mielonych migdałów (lub 100g mąki pszennej)

Dodatkowo:
2 kostki ciemnej czekolady (75% kakao)
1 łyżka masła
1 łyżeczka ziaren kawy rozgniecionych trzonkiem od dużego noża

Piekarnik rozgrzewamy do 180C (z wiatrakiem do 160C). Formę smarujemy delikatnie masłem i jej spód wykładamy papierem do pieczenia.
Białka umieszczamy w misce i schładzamy w lodówce. Buraki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (drobne oczka).
Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy na grube kawałki.
Masło i czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy garnek z palnika i stawiamy na nim miskę z
czekoladą i masłem, mieszamy aż oba składniki się rozpuszczą i połączą (UWAGA - miska NIE może dotykać wody).
Schłodzone białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ubijamy z cukrem na białą, gęstą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopioną czekoladę z masłem, posiekane orzechy, mielone migdały (lub mąkę) i buraki. Dokładnie mieszamy.
Do wymieszanej masy dodajemy 1/3 ubitych białek, delikatnie mieszamy i dodajemy resztę (białek). Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy do formy.
Pieczemy przez 35-40 minut na środkowej półce w piekarniku.
Uwaga - ciasta nie można przesuszyć. Ma być ścięte przy brzegu, ale lekko 'drżące' po środku. Całkowicie studzimy i dopiero wtedy kroimy na kawałki.
Ostudzone można polać polewą (2 kostki czekolady rozpuszczamy na parze z masłem) i posypać rozgniecionymi ziarnami kawy.
Smacznego!
Ja piekłam ciasto z połowy składników i wyszło mi 12 małych brownie jak na zdjęciu. Piekłam je przez 20 minut w temperaturze 150C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation