Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Racuchy bezglutenowe z jabłkami:

Składniki:

ciasto na bliny:

drożdże - 25 g
cukier - 1 łyżeczka
mleko - ciepłe - 2 szklanki
mąką bezglutenowa - mieszanka - 100 gram
mąka gryczana - 250 gram
żółtko - 1 sztuka
roztopione masło - 50 ml
sól - 1 łyżeczka kopiata
masło do smażenia - najlepiej klarowane 1 łyżka

cukier - 2 łyżeczki ale jak kto woli może być łyżka
jabłka - 1-2 sztuki zależnie od wielkości
cynamon - pół łyżeczki
bita śmietana - dużo jak kto lubi :)
nutella - jak kto lubi - ja uwielbiam

Sposób przygotowania:

Mieszamy drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki bezglutenowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
W większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki bezglutenowej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodajemy podrośnięte drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Na rozgrzaną patelnię teflonową z masłem nakładamy ciasto łyżką stołową. Bliny smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Dodajemy: cukier + jabłka obrane + cynamon. I smażymy na masełku jak bliny.

Dekorujemy czym lubimy i zjadamy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation