Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pizza bezglutenowa – wiejska

4 porcje - małe

Składniki:

Mieszanka mąk bezglutenowych - 175 gram = 1 i 1/2 szklanki
Ciepła woda - 3/4 szklanki
Cukier - 1 łyżka
Drożdże suszone - 2 i 1/4 łyżeczki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Guma ksantanowa - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka kopiata
Pomidory z puszki - wedle uznania
Czosnek - 1-2 ząbki
Ser mozarella - wedle uznania - ale kulka minimum
Bekon, salami, szynka - wedle uznania
Cebula - 1/2 sztuki
Oliwki czarne - garść
Bazylia - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do ciepłej wody wsypujemy drożdże i cukier - mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Krok 2. Dodajemy do tego oliwę z oliwek.
Krok 3. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z gumą ksantanową i solą. Dodajemy roztwór drożdży i mieszamy łyżką. Mieszamy do momentu uformowania kuli. Cały czas pryskamy oliwą aby nie przywierała i była elastyczna.
Krok 4. Blachę wykładamy papierem i pokrywamy oliwą. Kładziemy na to kulkę z ciasta i delikatnie łyżką lub palcami "naoliwionymi" formujemy placek.
Krok 5. Pomidory ucieramy razem z czosnkiem i ziołami w miseczce i pokrywamy tym ciasto.
Krok 6. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wkładamy sam placek z sosem pomidorowym na 10 minut.
Krok 7. Wyciągamy i nakładamy resztę naszych składników. Na samym końcu ser. Dużo sera - my tak lubimy.
Krok 8. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Wkładamy do pieca na kolejne 15-20 minut. W zależności od upodobań - ale UWAGA - spód musi być twardy tak aby w niego można było popukać. Ja na ta drugą fazę nastawiam piekarnik na opcję góra i dół.
Krok 9. JEMY!!!!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation