Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka spaghetti

Składniki:

200 g makaronu spaghetti
250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
cebula
puszka pomidorów
150 g sera żółtego
papryka czerwona
ząbek czosnku
bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron łamiemy na trzy części i gotujemy w osolonej wodzie al dente. Mięso mielone i posiekaną drobno cebulę podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Pomidory mieszamy z 1/3 szklanki wody i miksujemy. Wylewamy je na patelnię. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy kilka minut. Następnie sos mieszamy z makaronem i połową startego sera żółtego. Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy w temp 180 C przez ok 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation