Kuchnia

☆ Kulinarne - Pierniki & ciasta czekoladowe ☆

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
250 g masła lub margaryny

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym
1. Ciasto:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić.
Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się cukru.
Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.
Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.
Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.
Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.
Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze nie zastygniętej masy z musu.
Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.
Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.
2. Masa budyniowa:
W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek).
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki.
Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.
Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
Masło lub margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.
3. Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać cukier puder (jeśli brzoskwinie są bardzo słodkie cukru można nie dodawać).
Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą.
Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).
Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation