Kuchnia

☆ Kulinarne - Pierniki & ciasta czekoladowe ☆

Pierniczki z witrażykiem

55 dag mąki
12 dag masła
30 dag miodu
10 dag cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa korzenna Dr. Oetker
landrynki

Miód z cukrem i masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić jajka do środka.
Dodać masę miodowo-cukrowo-masłową.
Wycinać wzorki np. kółka a w środku wyciąć foremką gwiazdeczkę.
Ułożyć ciastka na papierze do pieczenia.
Landrynki wrzucić do woreczka i potłuc np. wałkiem na drobne kawałeczki aż się pokruszą.
Pokruszone cukierki wrzucić w dziurki każdego pierniczka.
Piec około 7 minut w temp. 180 st.C.
Z papieru/blaszki zdjąć po całkowitym wystudzeniu pierniczków, aż zastygną landrynki.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/12/pierniczki-z-witrazykiem-przepisy-na.html#sthash.bEFpWQKw.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation