Kuchnia

torty

Tort czekoladowo-kawowy
Biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Krem
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki masła lub margaryny
2 łyżki kawy mielonej
1/2 tabliczki czekolady
Dodatki
1 tabliczka czekolady
100 ml alkoholu
Wykonanie
Na początku przygotowujemy biszkopt. Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i powoli dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy i dodajemy po łyżce do masy. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do okrągłej blachy (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem (tylko dno blachy) i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170º. Ciasto studzimy w otwartym piekarniku, następnie wyjmujemy biszkopt z blachy.
Wielokrotnie czytałam przepisy na biszkopt, w których nie było proszku do pieczenia. Postanowiłam tym razem sprawdzić efekt, ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu nie opadło.
Przygotowujemy krem. W dużym garnku zagotowujemy wodę (1-2 szklanki). Na większy garnek wstawiamy mniejszy w taki sposób, aby dno nie dotykało do wody. W mniejszym garnku ubijamy całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą mieszankę studzimy i następnie dodajemy po łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem. Dzielimy go na dwie porcje. Do jednej dodajemy napar z kawy wraz z tzw. fusamy, a do drugiej porcji rozpuszczoną czekoladę.
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Alkohol mieszamy z połową szklanki ciepłej wody i ponczujemy biszkopt. Ciasto przekładamy kremem i polewamy roztopioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation