Kuchnia

Tarty

Tarta cytrynowa

a
45g cukru pudru
1 łyżka śmietany

Krem:

2 1/2 cytryny
5 jajek
175g drobnego cukru
175ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

1 żółtko
1 łyżeczka mleka

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C, foremkę do tarty o średnicy 20cm wysmarować cienko masłem.
2. Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2-3cm większej niż dno foremki. Placek przenieść do foremki, delikatnie docisnąć i wyrównać brzegi.
4. Na surowym cieście umieścić papier do pieczenia, wysypać na niego fasolki lub groszki ceramiczne, które zapobiegną wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie papier z fasolkami usunąć. Ciasto posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka i dalej piec do momentu kiedy będzie jasno złote, a brzegi będą lekko przyrumienione.
5. Cytryny wyszorować, sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
6.Trzepaczką wymieszać jajka ze śmietaną, cukrem, skórką i sokiem z cytryny do momentu powstania jednolitej masy. NIE UBIJAĆ!
7. Masę wylać na podpieczony spód. Należy zrobić to bardzo ostrożnie i z równą, a nawet większą ostrożnością przenieść ciasto do piekarnika. Masa jest bardzo rzadka. Może nawet lepiej byłoby ułożyć sam spód na kratce już w piekarniku i dopiero wtedy powoli wypełnić spód masą.
8. Piec 55-60 minut w temperaturze 180°C aż masa się zetnie. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest już gotowe potrząsając lekko foremką. Jeśli masa się nie rusza, oznacza to, że się ścięła. Jeśli jest inaczej, należy jeszcze piec.
9. Upieczoną tartę zostawić w foremce do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation