Design

Design

Tarta a’la Snickers


Składniki:
na formę do tarty średnicy 24-25 cm

Kruchy spód:

115 g bardzo zimnego masła
215 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

Masa nugatowa:

1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
120 g solonych orzeszków ziemnych
250 g sera mascarpone

Karmel:

¾ szklanki cukru
¾ szklanki śmietanki 30%

Polewa czekoladowa:

1,5 tabliczki czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30%
Łyżka masła
Łyżeczka kakao

Wykonanie:

Kruchy spód: Masło kroimy w 1,5 cm kostkę i wkładamy do zamrażarki, co najmniej na 15 minut, a najlepiej na godzinę. Im zimniejsze tym lepiej. W malakserze (możemy również ugniatać w misce) umieszczamy mąkę, sól i cukier i w trybie pulsacyjnym mieszamy przez chwilę. Dodajemy połowę masła i przez 6-8 razy „puslujemy” w malakserze. Potem dodajemy drugą połowę masła i znowu 6-8 razy „pulsujemy”. Dodajemy 2 łyżki lodowatej wody i chwilę pulsujemy. Następnie powtarzamy tę czynność, dodając 2 kolejne łyżki wody. Jeśli ciasto się nie połączy, możemy dodać jeszcze trochę wody (byle nie rozrzedzić ciasta za bardzo;) ). Wykładamy ciasto na czystą i gładką powierzchnię i chwilę rękoma zagniatamy. Jeśli będzie się kleiło do rąk możemy podsypać je mąką. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na delikatnie posypaną mąką stolnicę i po odczekaniu około 5 minut rozwałkowujemy na wielkość formy. Następnie przenosimy ciasto na dno formy, wyklejając również boki. Wkładamy ponownie do lodówki. Po około 30 minutach wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i wysypujemy na nie ceramiczne kulki do pieczenia (groch, fasolę lub ryż jeśli nie posiadamy kulek) do około 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy spód przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem (nie zapomnijcie o tym, bo zrobią się bąble!) i ponownie pieczemy około 10-15 minut. Ciasto powinno nabrać delikatnie brązowego koloru. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.

Orzeszki ziemne wysypujemy na patelnię i rumienimy na jasno brązowy kolor od czasu do czasu mieszając. Studzimy.

Masa nugatowa: masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem, wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Uważamy, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę studzimy i do jeszcze ciepłego wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Uprażone orzeszki ziemne chwilę tłuczemy wałkiem (nie mogą być zbytnio rozdrobnione). Dodajemy do ostudzonej masy i mieszamy z serem mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony kruchy spód.

Karmel: Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy śmietankę i cały czas mieszamy, aby oba składniki dokładnie się połączyły. Gotowy karmel wylewamy na masę nugatową.

Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy śmietankę, kakao i dokładnie mieszamy. Gdy wylany na masę nugatową karmel przestygnie – rozprowadzamy na nim polewę czekoladową.

Kiedy polewa czekoladowa ostygnie, tartę wkładamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie polewa powinna stwardnieć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation