Kuchnia

Przetwory

Sałatka z Zielonych Pomidorów na Zimę

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 4 słoików 900 ml

2,5 kg zielonych pomidorów
800 g cebuli
60 g soli

na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
250 g cukru
2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego lub grubo mielonego
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
8 listków laurowych
Przygotowanie :

Słoiki i wieczka mam wyparzone .

Najpierw przygotowuję pomidory trzeba to zrobić 12 godzin wcześniej przed nakładaniem sałatki do słoików
Zielone pomidory dokładnie myję i będę kroiła w plasterki
Pomidory kroję w 2-3 milimetrowe plasterki od czubka do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu ( plasterki tworzą przekrój pomidora )
ja jeszcze za pomocą małego nożyka przed krojeniem wycinam tą część od łodyżki ona i tak jest twarda i potem nie muszę wycinać jej z plasterka (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałam :)
pokrojone pomidory przekładam do miski lub garnka i oprószam solą ( najlepiej oprószać warstwowo , część pomidorów sól , pomidory , sól )
Tak przygotowane pomidory odstawiam na około 12 godzin

Po około 12 godzinach przystępuję do kończenia sałatki:
Pomidory wykładam na durszlak i odsączam z nagromadzonego soku
Cebulę obieram i kroję w cienkie plasterki ( można również pokroić w pół plasterki )
pokrojoną cebulę przekładam na sito i przelewam wrzącą wodą, osączam
Przygotowanie zalewy :
Do garnka wlewam wodę , ocet dodaję cukier i wszystkie przyprawy
Następnie garnek stawiam na gaz i zagotowuję zalewę ( gorącą zalewą będę zalewała sałatkę z zielonych pomidorów w słoikach )
Przygotowane zielone pomidory i cebulę można wymieszać razem przed nakładanie lub nakładać warstwowo do słoików
Sałatkę podczas układania w słoikach delikatnie ugniatam.
Pełne słoiki zalewam gorącą zalewą , używam do tego chochelki i staram się żeby w każdym słoiku były przyprawy z zalewy ( liść laurowy , ziele angielskie , pieprz i gorczyca )
Tak przygotowane słoiki z sałatką z zielonych pomidorów zakręcam i będę pasteryzować .
Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykał.
Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania, zmniejszam płomień i pasteryzuje przez 20 minut
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę jest gotowa słoiki można odstawić do spiżarki życzę smacznego .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation