Kuchnia

ciasta

Pączki najlepsze

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

na rozczyn:
50 g świeżych drożdży
100 ml zagotowanego i ostudzonego mleka *
90 g mąki pszennej chlebowej
2-3 łyżki cukru

Kruszymy drożdze nad średniej wielkości miseczką. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy do spienienia na 10 minut. Po tym czasie łączymy je z mąką i letnim mlekiem. Mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.

Na ciasto właściwe:

cały rozczyn
410 ml zagotowanego i ostudzonego mleka**
7 dużych żółtek
870 g mąki pszennej chlebowej
140 g cukru białego
100 g białego tłuszczu Ceres ***
2 łyżki likieru Cointreau

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

ponadto:
dżem lub konfitura do nadziania pączków
cukier puder
gorąca woda
domowa kandyzowana skórka pomarańczowa
olej do smażenia pączków





Rozczyn łączymy z żółtkami, 1/5 mąki i szklanką mleka w dużej misie miksera.Miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo resztę mąki, mleka, ekstrakt. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Dodajemy cukier, alkohol i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Ciasto powinno być gładkie i spójne. Dodajemy tłuszcz. Miksujemy około 3 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym podwoi swą objętość, delikatnie naoliwiamy dłonie. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kulke, którą rozpłaszczamy na placek. Na środek takiego ''placka'' nakładamy dżem i sprawnie zbieramy brzegi placka tak aby utworzyć zamkniętą kulke. Te zasklepioną częścia odkładamy pączka do dołu na lekko podsypaną mąką stolnicę albo deskę. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Pączki surowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 45- 60 minut.
Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni (ja użyłam frytkownicy więc było mi łatwo temperaturę regulować).
Delikatnie wykładamy pączki na rozgrzany olej. Najlepiej dwa na raz.Smażymy po 2-3 minuty na jednej stronie, po czym przewracamy na drugą.
Wykładamy usmażone pączki na sitko aby olej odciekł i lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem. Można na koniec udekorować kandyzowana skórką pomarańczową przygotowaną w domu.
Smacznego :)

*
** mleko zagotowujemy i następnie doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Ostatnio czytałam że daje to o wiele lepsze efekty w wyrabianiu ciast drożdżowych. Wypróbowałam i potwierdzam- ciasto jest bardziej puszyste i lepiej pracują drożdże w czasie wyrastania.
*** ceres to biały bezwonny tłuszcz znany też jako tłuszcz kokosowy, do zakupienia w większych sklepach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation