Kuchnia

przetwory wszelakie

Konfitura z dyni z pomarańczą, imbirem i kardamonem.

Jest pyszna i aromatyczna. Idealna do ciast, herbat i deserów.

Składniki:
(na 4 słoiki po 250 ml)

2 kg dyni
2 pomarańcze
1 cytryna
1,5 łyżeczki tartego kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego


Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kawałki. Jeśli ktoś ma ochotę i miejsce na to, pestki również można oczyścić i suszyć na słońcu. Pomarańcze przelać wrzątkiem i wyszorować.
Na głęboką patelnię wsypać cukier i wlać 1/2 szklanki wody – robię to po to, żeby dynia nie przypaliła się zanim sama puści sok. Na małym ogniu rozpuścić odrobinę cukier, dodać dynię, skórkę startą z dwóch pomarańczy i sok z nich. Dokładamy kardamon, imbir i sok z cytryny, na koniec syrop.
Najpierw dusić wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć pokrywkę i smażyć tak długo, aż konfitura zgęstnieje. Jeśli zostaną kawałki dyni, to konfitura będzie jeszcze smaczniejsza. Żeby nie zrobić ze wszystkiego „ciapki” trzeba pamiętać o tym, że zarówno duszenie jak i smażenie musi być na małym ogniu, a mieszać trzeba bardzo delikatnie drewnianą łyżką.
Gotową konfiturę przełożyć do słoików i dokładnie zakręcić. Na dno dużego garnka położyć ścierkę, wlać letnią wodę, ustawić słoiki i gotować. Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć pasteryzować 20 minut. Pasteryzuję pod przykryciem, a potem zdejmuję garnek z ognia i czekam aż słoiki trochę wystygną. Przekładam je na ścierkę ustawiając do góry dnem, i tam pozostają aż do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation