Kuchnia

Muffinki

2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wrzącej wody

Ponieważ babeczek wychodzi duża ilość, piekłam je na dwie tury, po 12 sztuk.
Krem czekoladowy z nutellą
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
100 g nutelli

Śmietanę podgrzać w małym garnku, doprowadzając prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić w chłodne miejsce, aby masa nieco stężała. Ubić mikserem, aby masa nabrała puszystości, następnie dodać nutellę i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki do stężenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation