Kuchnia

Muffinki

Mocno czekoladowe babeczki nadziewane miętą pod miętowym kremem

Składniki na 13 babeczek*:

100g gorzkiej czekolady
175g masła
225g cukru
4 jajka
100g samorosnącej mąki
3 łyżki kakao
szczypta soli

* kiedy zostaje mi ciasta na dodatkowe jedną czy dwie babeczki, to piekę je w silikonowych papilotkach, które umieszczam w piekarniku obok formy na muffiny
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Połam czekoladę i wrzuć do miseczki, dodaj masło. Rozpuść te składniki, albo w kuchence mikrofalowej, albo w garnuszku na ogniu. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut do przestudzenia.

W międzyczasie wymieszaj mąkę, kakao, sól i odstaw na później.
Przelej czekoladową masę do misy miksera elektrycznego i ubijaj przez 3 minuty, następnie dodawaj po jednym jajku, czekając za każdym razem aż jajko dobrze połączy się z masą. Na koniec dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj.
Przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego przestudzenia. Babeczki można dekorować dopiero po ich całkowitym wystudzeniu.

Kiedy babeczki będą już zimne przygotuj miętową pastę do nadziewania.

Składniki na miętową pastę:

250g cukru pudru
2 łyżeczki esencji miętowej
2 łyżki wody

Wsyp cukier do miseczki dodaj esencję miętową oraz 1 łyżkę wody. Mieszaj, na początku delikatnie, żeby nie zakurzyć całej kuchni cukrem, później energicznie, dodaj kolejną łyżkę wody. Masa powinna być biała i dosyć gęsta, nie powinna spływać z łyżeczki.
W każdej babeczce wykrój otworek, wypełnij go miętową masą. Następnie przykryj odciętym ciastem. Nadmiar ciasta można zjeść ;) Staraj się rozdzielić całe nadzienie między wszystkie babeczki.


Tak przygotowane babeczki są gotowe do nałożenia na nie kremu.

Składniki na krem:

120g miękkiego masła
250 - 300g cukru pudru (autorki podają 500g , ale to zdecydowanie zbyt dużo, krem będzie się kruszył i daleko będzie mu do maślanego, puszystego ... )
1 łyżeczka esencji miętowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mleka
zielony barwnik spożywczy

Umieść masło w misie elektrycznego robota i utrzyj na puszystą masę. Dodaj połowę ilości cukru i ucieraj nadal. Kiedy cukier będzie już dobrze rozmieszany z masłem, dodaj drugą połowę cukru i ucieraj nadal. Dodaj esencję miętową i wanilię, i mieszaj dalej. Ucieraj przez 3-5 minut aż masa będzie puszysta. Dodaj barwnik spożywczy i mieszaj aż równomiernie zabarwi cały krem na pożądany kolor.

Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Na wierzch każdej połóż miętową czekoladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation