Kuchnia

Przepisy

Makaron carbonara z cukinią

SKŁADNIKI

2 PORCJE:
2 porcje makaronu (około 120 g)
100 - 150 g boczku
100 - 150 g cukinii
1 łyżeczkaa masła
żółty starkowany ser, jedna duża garść
SOS:
2 żółtka
1 pełna łyżka serka mascarpone
1 łyżka miękkiego masła
poł łyżeczki oliwy

Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.
Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz masło, smażyć na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa .
Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu włożyć na patelnię z cukinią, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty ser.


Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation