Kuchnia

Naleśniki.

Placuszki śródziemnomorskie

250 g mąki pszennej
225 ml mleka
jajko
90 g cukinii (ok. 1/2)
7 suszonych pomidorów
120 g sera typu feta
10 oliwek
2 łyżki kaparów
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli *
oliwa/olej rzepakowy z bazylią

Dip paprykowy z fetą

żółta papryka
120 g sera typu feta
mały ząbek czosnku
łyżeczka oliwy

Placuszki:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zostawiamy kilka minut na sicie, po czym odsączamy z soku.
Do wysokiego naczynia wrzucamy suszone pomidory i fetę. Miksujemy je na gładką pastę.
Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy pastę z suszonymi pomidorami i wlewając powoli mleko, mieszamy trzepaczką ze sobą składniki. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, dodajemy zioła prowansalskie, posiekane w drobno oliwki oraz kapary. Solimy (feta i kapary mogą być wystarczająco słone).
Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Wykładamy ciasto na placuszki po 1-2 łyżki na sztukę. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe placuszki odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy z dipem paprykowym.

Dip:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Paprykę myjemy i osuszamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż skórka miejscami zrobi się czarna.
Upieczoną paprykę wkładamy do foliowej torebki (strunowej lub do zawiązania) i zostawiamy ją na 10 minut. W tym czasie papryka zdąży się "spocić". Przekładamy ją do miseczki z zimną wodą i ściągamy bez problemu skórkę.
Tak przygotowaną paprykę wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, fetę i oliwę. Miksujemy blenderem na gładki dip. Chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation