Kuchnia

kuchnia

Brownie bez cukru (z daktylami)


Składniki na 9 porcji:

110 g masła
75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g kakao
70 ml mleka
2 duże jajka
80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
150 g malin (100 g do środka ciasta + 50 g na wierzch ciasta)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić, przestudzić. W misie malaksera umieścić daktyle i drobno posiekać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować do połączenia się składników (nie za długo). Dodać masło i zmiksować. Dodać orzechy włoskie i 100 g malin, wymieszać (powstałe ciasto będzie bardzo gęste).

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić. Na wierzch położyć pozostałe maliny i lekko wcisnąć je w ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 20 minut (autorka sugeruje nawet 15 minut). Ciasto sprawdzane patyczkiem nie powinno być surowe, ale może być oblepione ciastem. Nie piec za długo, brownie powinno być wilgotne i zakalcowate, nie może przypominać zwykłego ciasta. Wyjąć, wystudzić, pokroić na 9 kwadratów.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation