Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Łosoś ze szpinakiem | Kwestia Smaku

450 g filetu z łososia
MARYNATA
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku, starte
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów
SZPINAK
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
100 g szpinaku
80 ml śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DODATKI
100 g ryżu
1/2 zielonej papryki
3 kawałki suszonych pomidorów


Łososia opłukać, położyć na desce skórką do dołu, włożyć nóż pomiędzy skórkę i mięso i przytrzymując za koniec filetu przeciągać nożem odcinając skórkę. Łososia podzielić na 3 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na 15 - 30 minut.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę zieloną papryką.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C, nagrzewać też blaszkę lub naczynie żaroodporne. Włożyć zamarynowanego łososia i piec przez 15 minut.
SZPINAK
Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie.
Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę, na koniec posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać, podgrzać.
Wysunąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinak i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekać jeszcze przez pół minuty. Wyjąć i podawać.
PROPOZYCJA PODANIA

Ryż jaśminowy wymieszany z pokrojoną w kostkę zieloną papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation