Kuchnia

Przepisy

Sałatka z brokułami, jajkiem i rzodkiewką | Kwestia Smaku


pół torebki mieszanki sałat np. z rukolą i botwinką
1/2 brokuła
pół pęczka rzodkiewek
2 jajka, ugotowane
oliwa extra vergine, miód i sok z cytryny, sól i pieprz
2 łyżki pestek dyni
SOS JOGURTOWY:
180 g jogurtu naturalnego
1/3 ząbka czosnku, drobno startego
1 łyżka TAHINI (pominąć jeśli nie mamy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta mielonej papryki (wędzonej jeśli mamy)

Na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki ugotowanego brokuła (ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie) oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki.
Doprawić wszystko solą, pieprzem, skropić mieszanką 2 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżki płynnego miodu i 1 łyżki soku z cytryny.
Ułożyć połówki ugotowanych jajek. Polać sosem jogurtowym (składniki wymieszać w miseczce). Dodać pestki dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation