Kuchnia

Przepisy

Nalewka z kwiatów czarnego bzu - składniki:
ok. 50 baldachów kwiatowych czarnego bzu
litr wody
szklanka cukru lub płynnego miodu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 duże cytryny
litr czystej wódki lub spirytusu 96%
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - przygotowanie
Z kwiatów odcinamy zielone łodyżki. Wodę zagotowujemy i w gorącej rozpuszczamy cukier (jeśli mamy zamiar dodać miód, przez rozpuszczeniem go w wodzie, wodę studzimy). Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
Cytryny szorujemy, parzymy we wrzątku i kroimy na cienkie plasterki. Razem z kwiatami wrzucamy do słoja. Zalewamy wodą z cukrem lub miodem i wanilią. Odstawiamy na ok. 5 dni w ciepłe miejsce (od czasu do czasu zawartość słoja można przemieszać drewnianą wyparzoną łyżką).
Następnie nalewkę przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach lub gazę, a powstały syrop łączymy z alkoholem i sokiem wyciśniętym z pozostałych cytryn. Przelewamy do butelek, najlepiej ciemnych. Odstawiamy na ok, 2 i 5 miesiąca w ciemne miejsce (choć nalewka jest pyszna już po kilku dniach).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation