Kuchnia

Na słono

Zapiekanka z ziemniaków i boczku (Tartiflette)

Składniki:
ok. 7-8 ziemniaków
1 duża cebula
ok. 100 g surowego wędzonego boczku
ok. 100 ml wytrawnego wina
ok. 100 ml śmietany (połączenie 22% i 30% pół na pół)
ok. 200 g sera żółtego (np. cheddar)
świeży tymianek
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki (mniej więcej takie jak do zupy).
Boczek kroimy na słupki. Podsmażamy go. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Całość smażymy (starajmy się nie używać dodatkowej oliwy/oleju). Wlewamy wino i czekamy aż się zredukuje. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy ok. 10 minut (aby lekko zmiękły), doprawiamy. Wlewamy śmietanę, całość mieszamy, ostawiamy na małym ogniu ok. 5 minut.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, posypujemy je mocno startym serem żółtym, na to pozostałą część ziemniaków i również posypujemy serem. Na wierchu układamy świeży tymianek.
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut, aż ziemniaki całkowicie miękną.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation