Kuchnia

mniam

Omlet z boczniakami i czerwoną cebulą

Składniki:

3 roztrzepane jajka
łyżka mleka
kilka boczniaków
pół czerwonej cebuli
5cm kawałek pora
pół łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego)
pół łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego)
łyżka masła
łyżka oleju
sól, pieprz

Cebulę i pora obieramy, a następnie kroimy w cienkie półtalarki. Boczniaki kroimy w paseczki. Rozgrzewamy łyżkę oleju na małej patelence i smażymy warzywa przez ok. 4-5 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajka wraz z łyżką mleka (nie ma potrzeby ubijać – to szybka wersja). Solimy je i pieprzymy, a na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wlewamy jajka na patelnię z masłem, a na wierzchu układamy usmażone warzywa. Posypujemy całość tymiankiem i rozmarynem. Zostawiamy na patelni, aż jajka się zetną. Potem zostaje nam tylko delikatnie zsunąć omlecik na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation