Kuchnia

mniam

Classic pound cake ( pyszna maślano-waniliowa babka:)

( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)

225g miękkiego masła
225g mąki
pół łyżeczki soli
5 dużych jajek
łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie)
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
225g cukru ( drobnego do wypieków)


Piekarnik nastawić na 162*C

Mąkę i sól połączyć razem( i ewentualnie proszek).

Jajka ubijamy mikserem przez 3-4 minuty do czasu, aż "zbieleją"

W osobnym naczyniu ucieramy masło ( na średnich obrotach) do czasu, aż zrobi się kremowe (1-2minuty). Dodajemy wanilię, powoli cukier (po dwie łyżki)

Ucierając dalej ( na średnich obrotach) bardzo powoli dodajemy połowę ubitych jajek

Zmniejszamy na wolne obroty i dodajemy partiami mąkę na przemian z resztą jajek.

Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem, wierzch wyrównujemy.

I teraz ciasto wraz z formą uderzam spodem o blat ( tak z dwa razy), aby pozbyć się pęcherzyków powietrza)

Ciasto pieczemy do "suchego patyczka", aż ciasto zrobi się złote około godzina i 20 minut.

Mniej więcej 15 minut przed koniec bierzemy kawałek foli aluminiowej i przykrywamy wierzch ciasta. Robimy to po to, aby ciasto sie za bardzo nie przypaliło. Moje nie rumieniło się z wierzchu, ale szybko zarumieniło się od spodu, więc folię dałam na spód.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i odstawiamy na 20 minut zanim wyciągniemy je z formy.

Pound cake podajemy ze świeżymi owocami, sosem owocowym i śmietaną.

Równie pysznie smakuje w towarzystwie lodów i np. sosu czekoladowego

Ciasto owijamy folią plastikową i przechowujemy w temp. pokojwej do 5 dni(można, ale nie zaleca się przechowywać ciasto w lodówce)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation