Kuchnia

Kulinaria

Sałatka ziemniaczana
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula czerwona
1 duże jabłko
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 ząbka czosnku
Sól morska
Pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać. Ugotować w osolonej wodzie, powinny być delikatnie twardsze niż na obiad (nie rozgotowane). Dokładnie odcedzić, odstawić do przestygnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na 10 min, odcisnąć sok (ułożyć na ręczniku papierowym i wycisnąć).
Jabłko obrać, usunąć gniazda, pokroić w małą kostkę .
Ziemniaki pokroić w średnią kostkę (1,5 cm)
W szklanym naczyniu połączyć majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, oprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
W dużej misce połączyć ziemniaki, jabłka, cebulę i drobno posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Dodać sos i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Sałatka jest gotowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation