Sport i fitness

FIT

Tarta z brokułem i cukinią



Składniki

Ciasto

250 g mąki
150 g masła
pół łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody


Nadzienie

1 cukinia
1 mały brokuł
50 g kiełbasy żywieckiej
50 g żółtego sera
garść roszponki
4 jajka
70 ml mleka
sól, pieprz
świeżo starty parmezan do ozdoby

Wykonanie

Mąkę przesiewamy, masło siekamy i szybko zagniatamy dodając sól. Kiedy ciasto ma już postać kruszonki, dodajemy wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

Formę do tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200ºC przez 15 minut.

Cukinię obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm, podsmażamy lub grillujemy przez chwilę. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Cienko pokrojoną kiełbasę również podsmażamy przez chwilę. Jajka ubijamy, dodajemy mleko oraz sól i pieprz.

Na podpieczony spód wykładamy cukinię, następnie kiełbasę, układamy brokuła i pokrojony w kostkę ser. Następnie wlewamy masę jajeczną i wstawiamy tartę do piekarnika do 180ºC na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę z piekarnika, na wierzchu układamy roszponkę i starty parmezan. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation