Kuchnia

Przepisy

Boeuf Strogonow
ok. 700g polędwicy wołowej, (z braku dobrej wołowiny użyłam wieprzowiny)
oliwa do smażenia,
1 cebula,
ok. 500ml bulionu (ew. wody),
2-3 listki laurowe,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta suszonego cząbru (pominęłam),
ok. 300g pieczarek,
1 czerwona papryka,
ok. 200g ogórków kiszonych,
ok. 400ml przecieru pomidorowego,
sól, pieprz, słodka papryka – do smaku,
1-2 łyżki musztardy,
ok. 125 ml kwaśnej śmietany (u mnie 18%),
1-2 łyżki mąki

Mięso pokroić w paseczki lub kostkę. Podsmażyć na patelni w odrobinie oliwy. Mięso przełożyć do większego garnka, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Przełożyć do mięsa. Całość zalać bulionem, włożyć listki laurowe, tymianek i cząber. Gotować do czasu aż wołowina nieco zmięknie (ale nie na tyle, by się rozpadała). W międzyczasie obrać pieczarki (nie obierałam, tylko dobrze oczyściłam). Wszystkie warzywa (pieczarki, papryka i ogórki) pokroić. Wrzucić do garnka z mięsem. Wlać passatę pomidorową. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i musztardą. Gotować jeszcze ok. 20-30 min., do momentu, gdy mięso stanie się zupełnie miękkie. Śmietanę wlać do kubeczka. Powoli (by się nie zważyło) dodawać trochę sosu z mięsa, energicznie mieszając. Dosypać mąkę, połączyć tak by nie zostały grudki, a następnie całość wlać do garnka z mięsem. Wymieszać. Zagotować. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation