Wnętrza

christmas

Sernik chałwowy na korzennym spodzie - I Love Bake

SERNIK CHAŁWOWY NA KORZENNYM SPODZIE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

190 g ciasteczek korzennych np. speculoos
40 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
150 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g chałwy waniliowej
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

70 ml śmietanki kremówki
80 g białej czekolady
DODATKOWO:

50 g chałwy do dekoracji
pokruszone ciasteczka korzenne np. speculoos
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczka mielimy, następnie łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i podpiekamy spód przez około 10 min. Wyjmujemy i studzimy.
Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy. Jajka miksujemy razem z cukrem oraz ekstraktem. Następnie dodajemy po łyżce masy z chałwą. Cały czas miksując dodajemy stopniowo zmielony twaróg, kremówkę oraz przesianą mąkę. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy na 15 do piekarnika rozgrzanego do 180 C, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze około 1 godziny. Sernik powinien być ścięty na bokach i lekko sprężysty w środku. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku i po około 30 min. uchylamy drzwiczki piekarnika. Zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli polewa jest za rzadka włóż ją do lodówki, aż stężeję na tyle, aby nie spływała z sernika. Polewamy sernik i dekorujemy chałwą oraz pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation