Kuchnia

slodycze

Ciasteczka Pieguski | Domi w kuchni

125g masła (82 lub 83% tł.)
120g cukru trzcinowego
1 jajko
1 żółtko
240g mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
70g groszków czekoladowych (może być grubo posiekana czekolada)
1/2 szklanki orzechów włoskich






W misce utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera, wbić jajko i dodać żółtko i utrzeć całość na puszystą masę. Dodać sól, sodę i mąkę i dokładnie wymieszać.

Orzechy włoskie posiekać, ale niezbyt drobno, tak, by kawałki były wielkości groszków czekoladowych. Orzechy i groszki dodać do masy i dokładnie zamieszać drewnianą łyżką.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy nabierać porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać (na grubość ok. 1,5 cm) i układać na blasze w odstępach 3-centymetrowych. Powinno wejść 12 ciasteczek na blachę.

Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka około 15 minut, aż się zarumienią, wyjąć i studzić na kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation