Kuchnia

Przepisy

Frytki belgijskie


Składniki: Frytki belgijskie
- ziemniaki
- 1 łyżka cukru
- wrzątek
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- różowa sól himalajska (do
oprószenia frytek)
- sosy (jakie kto lubi)




Frytki belgijskie

Obrane ziemniaki płuczemy, kroimy na paski grubości ok. 1 cm. Zagotowujemy wodę z łyżką cukru. Na wrzątek wrzucamy pokrojone ziemniaki (nie gotujemy ich). Po 5 minutach odcedzamy i dokładnie osuszamy na ściereczce. Rozgrzewamy olej (najlepiej użyć frytownicy) do temperatury 160ºC. Wrzucamy porcję ziemniaków, smażymy do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy na papierowe ręczniki i odsączamy z tłuszczu. Zwiększamy temperaturę frytownicy do 180ºC, ponownie wkładamy odsączone z tłuszczu frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy oprószone solą morską i z ulubionym sosem (orzechowym, tzatziki, andaluzyjskim, belgijskim, alioli… lub z ketchupem, czy majonezem). Wyśmienicie smakują podane z samym jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation