Kuchnia

Ciasta

Ciasto Kostka Rubika
Kraina rozkoszy podniebienia...: przepis

Biszkopt ciemny

1 szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
12 łyżek ciepłej wody
2 czubate łyżki kakao


Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajmy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Następnie wlewamy olej z ciepłą wodą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną formy o wymiarach 28x24 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. W upieczonym i wystudzonym biszkopcie ścinamy wierzch - później wykorzystamy go do dekoracji ciasta. Natomiast pozostały biszkopt przekrawamy na 2 równe blaty.


Biszkopt jasny

1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
9 łyżek oleju
6 łyżek ciepłej wody
1 szklanka mąki


Jasny biszkopt przygotowujemy analogicznie jak biszkopt ciemny, czyli ubijamy białka na pianę, a następnie po kolei dodajemy cukier i żółtka oraz olej z ciepłą wodą i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tej samej foremki w której piekł się biszkopt ciemny i również pieczemy go do tzw. suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na 11 pasków o idealnie równej szerokości.


Dodatkowo będziemy potrzebowali

2 galaretki o smaku pina colada
2 galaretki o smaku mojito
2 galaretki o smaku blue curacao
2 galaretki o smaku pink margarita
syrop z ananasa (taki z puszki)
krem maślany

Krem maślany

250 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki aromatu lub esencji waniliowa

Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski, wsypujemy do niego cukier puder
i wlewamy aromat lub esencję waniliową. Miksujemy na najwyższych obrotach,
aż masa zrobi się puszysta i gładka, czyli przez jakieś 5-7 minut. Po tym czasie
wlewamy i mieszamy na gładką masę. Taki krem maślany można zabarwiać
na różne kolory barwnikami spożywczymi.
Najpierw przygotowujemy glalaretki. Każdy ze smaków rozpuszczamy w 300 ml wody (2 galaretki - 300 ml wody). Galaretki odstawiamy do czasu aż zaczną tężeć. Na dnie brytfanki w której piekliśmy biszkopty układamy jeden ciemny biszkoptowy blat nasączony syropem ananasowym i smarujemy go cienką warstwą kremu maślanego. Na nim układamy 6 pasków z jasnego biszkoptu w równych odstępach - tak jak jest to pokazane na zdjęciu poniżej. Każdy z pasków smarujemy na wierzchu cienką warstwą kremu maślanego.
Pomiędzy paski wkładamy tężejące galaretki. Jedna pusta przestrzeń to jeden kolor galaretki. Galaretka musi być na tyle gęsta, by nie wsiąkała w biszkopt i na tyle rzadka by ładnie wypełniła puste przestrzenie pomiędzy biszkoptowymi paskami. Galaretki dobieramy tak, żeby dwa takie same kolory nie znalazły się koło siebie. Następnie na paskach z galaretki układamy pozostałe biszkoptowe paski i powstałe puste paski wypełniamy galaretkami. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu aż galaretka całkowicie stężeje. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu maślanego i przykrywamy drugim ciemnym biszkoptowym blatem nasączonym syropem ananasowym. Biszkopt ten na wierzchu znowu smarujemy kremem maślanym i posypujemy pozostałym pokruszonym biszkoptem. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation