Kuchnia

Ciasta

Słodka Strona: Niebiańskie Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe
Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżki mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Przepis - Słodka Strona

Warstwa Kokosowa:
150 g wiórków kokosowych
4 białka
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa Brzoskwiniowa:
4 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
budyń waniliowy (bez cukru)
2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
180 g masła
ok. 300 g brzoskwiń z puszki + ok. 60 ml syropu spod brzoskwiń

ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania wierzchu)

Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Przepis - Słodka Strona
Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Przepis - Słodka Strona
Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąki i proszek do pieczenia.

Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka".

Warstwa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temp. 175 stopni ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy w formie.

Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Przepis - Słodka Strona
Masa Budyniowa:
Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki.
Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy na jasną, bardzo puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Masę dzielimy na 2 części.
Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Na dno formy kładziemy biszkopt, który następnie ponczujemy syropem spod brzoskwiń. Następnie wykładamy połowę masy, a na nią układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie delikatnie wbijając je w masę. Smarujemy je drugą część masy budyniowej, a na nią wykładamy warstwę kokosową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Umieszczamy w lodówce na minimum 2h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation