Kuchnia

kuchnia

Ziemniaki inaczej a nawet smaczniej!

Zapraszam na ziemniaczane kotleciki ze szpinakiem i czosnkiem. Kotleciki są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przepis przyda się szczególnie gdy zdarzy nam się ugotować za dużo ziemniaków ;)
Kotleciki podałam z surówką ze świeżego szpinaku, pomidorków i pestek dyni skropioną sosem musztardowym. Pychotka :)


Składniki na 3 porcje (9 kotlecików):
Ziemniaki - 900 g
Ser żółty - 100g
Szpinak (świeży) - ok. 200g
Czosnek - 3 ząbki
Natka pietruszki (posiekana) - łyżka
Musztarda - 2 łyżeczki
Olej rzepakowy - łyżka
Przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła (np. tymianek)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut (chodzi o to żeby się zbytnio nie rozgotowały ;)
W międzyczasie na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy drobno posiekany czosnek i zaraz po tym dodajemy liście świeżego szpinaku (w całości) - to podsmażamy dosłownie przez minutę żeby szpinak zupełnie nie zginął.
Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Ostudzone ziemniaki tłuczemy - dodajemy do nich podsmażony szpinak, starty ser, musztardę, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Z masy formujemy płaskie kotleciki - które układamy na delikatnie natłuszczonym papierze do pieczenia - kotleciki smarujemy olejem również po wierzchu.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut (po 15 minutach kotleciki obracamy na drugą stronę.


Wartość odżywcza porcji kotlecików (3 sztuki):
Energia: 342 kcal
Białko: 13,7 g
Tłuszcz: 10,6 g
Węglowodany: 47,5 g
Błonnik pokarmowy: 4,3 g
Cholesterol: 21 mg



Ziemniaczane kotleciki są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation