Kuchnia

kuchnia

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SEREM FETA I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Składniki na naleśniki:

- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli

Składniki na farsz:

- ok 300g szpinaku mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- pół opakowania sera feta

Składniki na sos:

- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii
- szczypta soli

Sposób wykonania:

1) Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki
2) Z powstałego ciasta usmażyć dosyć cienkie naleśniki (wychodzi 6 dużych)
3) Posiekać czosnek i chwilę podsmażyć go na rozgrzanej oliwie. Dodać szpinak i dusić do czasu odparowania wody
4) Każdy naleśnik posmarować szpinakiem, następnie serem feta, położyć 2 plastry szynki parmeńskiej i zwinąć w rulon
5) Naleśnik przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
6) Jogurt naturalny pomieszać z posiekanym czosnkiem, solą i bazylią
7) Podawać ciepłe naleśniki wraz z sosem czosnkowo-bazyliowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation