Kuchnia

Baking

Batoniki marchewkowe

Składniki:

400 g startej marchwi
200 g płatków owsianych
160 g migdałów
160 g przesianej mąki
100 g pestek słonecznika
50 g rodzynek
50 g żurawiny
50 g sezamu
200 ml płynnego miodu
4 całe jaja
200 ml oleju słonecznikowego






Sposób wykonania:

Migdały obrać ze skórki.

Aby to zrobić bardzo szybko, należy je zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Chwilę przestudzić. Lekko naciskać migdał, a skórka sama z niego zejdzie.

Obrane migdały uprażyć na patelni. Uprażone lekko posiekać. Uprażyć także sezam.

Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sezam, migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchew i ponownie wymieszać.

W drugiej misce wymieszać jajka, miód i olej. Połączyć zawartość ob misek i dobrze wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temp. 160 C ( u mnie wystarczyło 50 minut).

Ciasto wystudzić, wyjąć z blachy, zdjąć papier i pokroić na batony dowolnej wielkości.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation