Kuchnia

Baking

Ciasto jogurtowe z malinami

Tortownica o śr. 23 cm:

4 jajka (rozmiar L),
1 szklanka cukru,
40-50 g miękkiego masła,
¾ szklanki jogurtu naturalnego,
1 i 2/3 szklanki mąki,
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z jednej sparzonej cytryny,
ok. 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
opcjonalnie płatki migdałowe


Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy jajka z cukrem aż będą puszyste. Dodajemy miękkie masło, miksujemy. Dodajemy jogurt, miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę. Miksujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy malinami i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy patyczkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation