Kuchnia

ryby

Dorsz w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI

2 PORCJE
400 g filetu (polędwiczki) z dorsza
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki + do podania
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki pasty (pesto) z suszonych pomidorów (zmielonych suszonych pomidorów z zalewy)
125 ml śmietanki 30% lub 18%

PRZYGOTOWANIE

Dorsza rozmrozić jeśli był mrożony i osuszyć. Rozgrzać patelnię z masłem i oliwą, dorsza doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, położyć na patelni. Obsmażyć z każdej strony po około minucie.
Włożyć pastę z suszonych pomidorów, po chwili wlać śmietankę i dodać paprykę w proszku, wymieszać i zagotować. Rybę delikatnie przewrócić na drugą stronę.
Gotować przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie polewając rybę z wierzchu sosem.
Odstawić z ognia, posypać dodatkową papryką i podawać np. na ryżu ze szpinakiem i ugotowanymi brokułami.


PROPOZYCJA PODANIA

100 g ryżu / garść szpinaku / brokuły

Ugotowany gorący ryż umieścić z powrotem w garnku, dodać umyty szpinak i wymieszać. Brokuły można ugotować razem z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation