Kuchnia

Wigilia itp.

Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta wigilijna pachnie zielem angielskim i liściem laurowym, dodaję do niej prawdziwki, które są tak jasne, że giną wymieszane z kapustą, ale też trochę podgrzybków, by grzyb był wyraźnie widoczny. Kapustę doprawiam solą, pieprzem i obowiązkowo cukrem, odrobiną, ale bardzo dobrze wpływa na smak kapusty. Nigdy nie mogę się nią najeść. Taka kapusta z grzybami to też obowiązkowe nadzienie do wigilijnych pieczonych pierogów - najlepszych na świecie!

300g dobrze ukiszonej kapusty (jasnej, bez marchewki)

2-3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

ok 70g masła

2 spore cebule

olej

40g suszonych prawdziwków

20g suszonych podgrzybków

Kapustę dobrze odciśnij, drobno pokrój, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ok 1 płaskiej łyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy i połowę masła. Gotuj na malutkim ogniu do miękkości. W miarę wyparowywania wody, dodawaj wrzątek. W sumie kapusta powinna się gotować ok 40 minut.

Grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut do namoczenia, a potem ugotuj w tej samej wodzie ze szczyptą soli. Gdy grzyby będą już miękkie, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do kapusty razem z wodą z gotowania grzybów.

Cebule pokrój w drobniutka kosteczkę i podsmaż na złoto na oleju, a następnie osącz z oleju i dodaj do kapusty razem z ugotowanymi grzybami.

Gdy już wszystkie składniki razem wymieszasz, dodaj pozostałe masło, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku - na pewno trzeba będzie dodać pieprzu, a sól i cukier wyregulować wg własnego smaku.

Kapustę z grzybami można przygotować na długo przed Wigilią, doskonale się ją mrozi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation