Kuchnia

do picia

Jak zrobić domowe mleko kokosowe? Plus przegląd napojów roślinnych ze sklepu - Blog AgataBerry.pl

Składniki:
1 szklanka wiórek kokosowych (np. Bio Planet lub innych bez dwutlenku siarki)
4 szklanki wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

1. Podgrzej wodę w garnku, tak aby była gorąca, ale nie wrząca.
2. Połącz dwie szklanki wody z wiórkami i blenduj około 3 min, aż powstanie mleko kokosowe.
3. Przelej mleko przez sitko, dokładnie wyciskając na sicie wiórki (ja użyłam do tego szklanej miski, sita i łyżki).
4. Wyciśnięte wiórki ponownie zalej 2 szklankami wody i zblenduj, a następnie przelej przez sitko.
5. Wlej mleko kokosowe do słoika lub szklanej butelki. Gotowe!

Mleko kokosowe możesz spożyć od razu lub przechowywać w lodówce do 4 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation