Kuchnia

do picia

Słodkie Niebo: Domowy Baileys - Irlandzki likier

Składniki:
1 szklanka irlandzkiej whiskey
1 szklanka płynnej śmietanki kremówki lub mleka 3,2%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy przez 2-3 godziny całkowicie zanurzone w wodzie. Po tym czasie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wykonać to dzień wcześniej lub z samego rana.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do blendera wlewamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Likier przelewamy do butelki, którą szczelnie zamykamy. Butelkę odstawiamy na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce. Likier przechowujemy do 2 miesięcy. Z podanych składników wychodzi ok. 900 ml likieru.

Przed pierwszym spożyciem likier schładzamy w lodówce, a przed rozlaniem go w kieliszki wstrząsamy butelką.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation