Kuchnia

jedzonko

Semla, czyli Szewdzkie Bułeczki z Marcepanem i Słodką Śmietaną

Składniki na ciasto na słodkie bułeczki (ok 10 szt):
100g cukru
50g świeżych drożdży
250ml mleka
1 jajko
70g miękkiego masła
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
500g mąki pszennej
1 jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Cukier wraz z drożdżami oraz mlekiem podgrzej, aż będzie całość będzie ciepła (do temp. ok 37-40C). Następnie wymieszaj wszystko z jednym jajkiem, masłem, kardamonem i mąką wyrabiając jednolite ciasto. Pozostaw je w cieple do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na ok 10 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę, ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem. pozostaw do napuszenia jeszcze przez ok 10 minut. Po upływie tego czasu piecz bułeczki w 180C przez ok 15 minut.

Dodatkowo:
250g marcepanu
500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% do ubijania
4-6 łyżek cukru
2 łyżki cukru pudru
Upieczone i przestudzone bułeczki przekrój na pół (na ok 3/4 ich wysokości). Wydrąż część miąższu. Miąższ połącz z marcepanem, wypełnij nim wnętrza bułek, nałóż ubitą z cukrem kremówkę, przykryj czapeczką, obsyp cukrem pudrem i już
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation