Kuchnia

jedzonko

Bezglutenowy keks jablkowy
Keks jabłkowy z kaszą jaglaną, mąką gryczaną i nutami pomarańczy i chilli

ciasto duża tortownica:
5 dużych jabłek pokrojonych w kostkę (najlepiej szara reneta lub inne twarde)
1/3 szklanki ksylitolu + 7 - 8 daktyli
1szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (przepis na dole strony)
1 szklanka mąki gryczanej
2 całe jaja - można zastąpić bananem lub siemieniem lnianym
1 łyżka babki płesznik lub mielonego siemienia lnianego
2 łyżki otrąb gryczanych lub innych (można pominąć)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
6 łyżek oleju
1/2 szklanki orzechów włoskich lub innych orzechów czy bakalii
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy (bio niewoskowane)
wanilia i/lub inne korzenne przyprawy do smaku (imbir, kardamon, cynamon, chili w płatkach itp)
jogurt, mleko - w razie potrzeby (roślinne w wersji wegańskiej)
polewa:
2-3 łyżki oleju kokosowego lub masła czy innego tłuszczu roślinnego do wyboru
2 łyżki karobu, kakao lub błonnika kakao
2 łyżki mleka lub wody (w wersji wegańskiej roślinne)
1-2 łyżki cukru pudru lub pudru z ksylitolu

wykonanie
Pokrojone w kostkę jabłka zasypać ksylitolem i odstawić na 30 minut do lodówki by puściły sok. Daktyle pozbawić pestek i zmiksować na syrop z odrobiną wody. Wymieszać wszystkie suche składniki i wsypać do jabłek, wszystko przemieszać. Dodać rozbełtane jaja, olej, zmiksowane daktyle i posiekane orzechy. Szybko wszystko wymieszać. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha to dodać jogurtu lub mleka i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem i wysypanej mąką lub grysikiem kukurydzianym. Piec ok. 45-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze ok 200 st. C (przy termoobiegu obniżamy temperaturę o 20 st.). Jeśli robimy ciasto na małej tortownicy skróćmy czas pieczenia o ok.10 minut
polewa: Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i polać polewą, którą przyrządzamy następująco: wszystkie składniki podgrzać aż do rozpuszczenia tłuszczu, ciągle mieszając (nie gotować).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation