Kuchnia

ciasta

Ciasto dyniowe z pomarańczową nutą

Pyszne, wilgotne i puszyste.
Bardzo aromatyczne.


250 ml musu z dyni*
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 dużej pomarańczy
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody



Polewa:
1 łyżeczka słodkiej śmietanki
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
sok z cytryny (1-2 łyżki)
cukier puder ok. 1/2 szklanki




Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z pomarańczy, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę (ja odłożyłam, ale użyłam do innego wypieku;).
Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Połączyć składniki polewy i polać ciasto gdy będzie już ostudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation