Kuchnia

Wędliny z szynkowara

Boczek z szynkowara - Kulinarny Świat

Pyszny i soczysty boczek. Doskonale smakuje z musztardą albo ogórkiem kwaszonym. Bardzo aromatyczny.

boczek

Składniki:

kawałek boczku surowego
sól
pieprz
majeranek
czosnek
Boczek kroimy na 2 części tak, aby pasował każdy z 2 kawałków do wymiaru szynkowaru.

Boczek nacinam w kratkę (część bez skóry) i kładę do szynkowaru- 1 część boczku skórą w dół.

Posypuje przyprawami. Nakładam kolejny kawałek boczku ponacinany w kratkę skórą do góry. Posypuje górę lekko przyprawami, zamykam szynkowar.

Wstawiam do garnka na dno kładziemy szmatkę albo kratkę aby szynkowar nie stał bezpośrednio w garnku i zalewam wodą do rantu szynkowaru.

Od zagotowania wody zmniejszam gaz na minimalny płomień i gotuję około 1,5- 2 godzin.

Po tym czasie wystawiam szynkowar, dostawiam do góry dnem i zostawiam do przestygnięcia.

Wstawiam do lodówki na 10 godz., po tym czasie, można wyciągać boczek (wstawiam na chwilkę szynkowar do ciepłej wody i boczek spokojnie wychodzi).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation