Kuchnia

Wędliny z szynkowara

Składniki

700g piersi z indyka
150g piersi z kurczaka
10 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyzki oliwy z oliwek
15g soli


Pierś z indyka i kurczaka drobno mielimy w maszynce, dokładnie mieszamy z solą.

Do blendera wrzucamy suszone pomidory, koncentrat, czosnek i oliwę, miksujemy na gładko.

Z mięsa formujemy walec i smarujemy go dookoła pastą pomidorową. Wysmarowaną kulkę wkładamy do szynkowaru, zamykamy i zakładamy sprężynę, szynkowar wkładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowaru i parzymy (nie gotujemy) ok 60 min od momentu, gdy woda zacznie lekko bombelkować, jeśli macie termometr spożywczy to temperatura mięsa powinna wynosić powyżej 75 *C.

Szynkowar po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem i czekamy, aż ostygnie, następnie wstawiamy na ok 10 godzin do lodówki. Po tym czasie szyneczka z indyka jest gotowa i można wcinać.

Szynkę można tez zrobić w słoiku, nie będzie tak bardzo sprasowana jak w szynkowarze, ale będzie równie smaczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation